ا‌ين روزها فرهاي مايكروويو كه اغلب هم به اشتباه ماكروفر خوانده مي‌شود تبديل به يكي از وسايل ثابت در آشپزخانه‌هاي ايراني شده است. در فرهاي مايكروويو برق ورودي كه 220‌ولت است توسط يك مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبديل مي‌شود سپس قطعه‌اي با دريافت اين ولتاژ زياد، امواج مايكروويو را با فركانس 2350 ميليون هرتز توليد مي‌كند.
اين امواج توسط لوله‌هاي خاصي به نام موج بر به داخل محفظه فر هدايت و در آن ساطع مي‌شود. موج ساطع شده در صورت برخورد با موادغذايي جذب و تبديل به حرارت مي‌شود.
گرم كردن شير و غذا توسط فرهاي مايكروويو اين مزيت را دارد كه به قند و پروتئين موجود آنها آسيب نمي‌رسد و همچنين ويتامين‌ها نيز كمتر از‌بين مي‌روند. در عين حال مدت زمان طبخ غذا در فرهاي مايكروويو كوتاه است.

همچنين در استفاده از فرهاي مايكروويو افزودن آب به مواد ضروري نيست. پخت سبزي‌ها در فرهاي مايكروويو به مدت كوتاه (به جاي آبپز كردن آنها در مدت طولاني) سبب حفظ بيشتر مواد غذايي موجود در آنها مي‌شود.

در ضمن در مراحل پخت با اين اجاق‌ها، كيفيت پروتئين‌هاي غذا بهتر از روش‌هاي ديگر حفظ مي‌شود. مزيت مهم ديگر اين روش اين است كه در طبخ نيازي به افزودن روغن نيست.

از سوي ديگر گاهي غذا در فرهاي مايكروويو همگن و يكدست پخته نمي‌شود و در نتيجه ممكن است برخي نقاط از مواد غذايي سرد يا نيمه پخت باقي بماند و از سوي ديگر ميكروب‌هايي كه احتمالا در غذا وجود داشته‌ كشته نمي‌شوند و براي سلامتي مي‌تواند مضر باشد. بعضي‌ها هم طعم غذاهاي طبخ شده در اين دستگاه را دوست ندارند.

بحث ضررهاي ناشي از استفاده از اين دستگاه در طبخ و گرم كردن غذا، از مدت‌ها پيش مطرح بوده است. طبق نظر مخالفان با استفاده از مايكرويو، امواج اين دستگاه علاوه بر ضايعات مواد‌غذايي، ممكن است به افراد نيز برخورد كرده و موجب ضايعاتي در بدن آنها شود.

در حال حاضر مشكلي براي طبخ غذا با مايكروويو كه بتواند سلامت انسان را تهديد كند گزارش نشده است اما در نظر داشته باشيد روش پخت مايكروويو عمري پنجاه ساله دارد واين زمان براي نشان دادن عيوب آن هنوز كافي نيست. ممكن است بعدها عيوبي در پخت يا مصرف مواد غذايي با اين روش پيدا شود. به همين علت برخي محققان معتقدند شرط احتياط آن است كه از اين روش پخت به طور دائم و هميشگي استفاده نشود.

ده فرمان‌

- قبل از مصرف غذاي گرم شده در فر مايكروويو حداقل 30 ثانيه صبركنيد.

- امواج مايكروويو قادرند در بافت‌هاي بدن انسان نيز مانند مواد غذايي توليد گرما كنند كه در اين صورت باعث سوختگي مي‌شوند.

- عدسي چشم‌ها به گرما بسيار حساسند بنابراين پرتوگيري دائم با پرتوهاي مايكروويو مي‌توانند سبب آب مرواريد گردد.

- اين پرتوها مي‌توانند باعث كشته شدن اسپرم در مردان و باعث ناباروري موقتي آنها شود.

- غذايي كه به وسيله مايكروويو، يخ‌زدايي شده است لازم است به سرعت از فر خارج و مورد استفاده قرار گيرد زيرا چنين غذايي براي آلودگي ميكروبي و فساد، آمادگي بسياري دارد.

- هرگز غذاي نيمه پخته توسط فرمايكروويو را در يخچال نگهداري نكنيد. در صورتي كه اين غذا بطور كامل پخته نشود ممكن است باكتري‌ها در غذا رشد كنند.

- از پوشش‌هاي پلاستيكي معمولي يا ظروف پلاستيكي معمولي در فرهاي مايكروويو استفاده نكنيد.

- تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهيد زيرا احتمالا منفجر خواهد شد.

- فر مايكروويو را خالي روشن نكنيد.

- وقتي دستگاه روشن و در حال كار كردن است، سعي كنيد از آن دور بمانيد و حداقل فاصله‌اي بيش از دو متر با آن داشته باشيد تا امكان سوختگي احتمالي كمتر شود.