چگالی پایه هفتم فصل 2
موارد مورد نياز
· تكه يخ مكعبي
· رنگ خوراكي
· ليوان شفاف
· روغن گياهي
روش كار
1. يك قطره رنگ خوراكي به يكي از قالبهاي يخ اضافه كنيد.
2. آب به قالب يخ اضافه كنيد.
3. قالب را در فريزر بگذاريد تا يخ بزند.
4. ليوان را تا نيمه پُر كنيد.
5. قطعه يخ را از قالب جدا كنيد.
6. آن را در ليوان بيندازيد و فرايند ذوب آن را ببينيد.
7. چه اتفاقي ميافتد؟

چه اتفاقي ميافتد؟
هم يخ هم روغن لغزنده هستند، ولي اين دو ديگر وجوه مشترك كمي دارند اصلاً روغن شبيه يخ نيست، روغن را بنام شيميايي هيدروفوبيك ميشناسيم، كه معناي آن ضدآب است. وقتي يخ را در روغن مياندازيد،شروع به ذوب شدن ميكند. باهم مخلوط نميشوند به همين دليل هيدروفوبيك ناميده ميشوند.
دلیل این اتفاق چیست؟
اگر جسمي چگالتر از جسم ديگري باشد، معلق ميشود. آب چگالتر از روغن است؛ به همين دليل است كه آب پايينتر از روغن قرار ميگيرد. ولي يخ جامد بامزهايست!؟ وقتي آب يخ ميزند و تبديل به جامد ميشود، فضاي بيشتري ميگيرد! يعني مقدارشان يكسان است ولي چگاليشان متفاوت است.
به همين دليل است كه يخ در روغن شناور ميماند. وقتي آب كم چگالتر از آب باشد، آب تهنشين ميشود. وقتي يخ كم چگالتر از آب و چگالتر از روغن باشد بالاي ايندو شناور ميماند.
خودتان بيازماييد
· سعي كنيد تكه يخ رنگي را در ليوان آب قرار دهيد. چه اتفاقي ميافتد؟
· حالا سعي كنيد يكبار ليوان كامل آزمايش را در فريزر بگذاريد. چه اتفاقي براي آب در پايين ليوان ميافتد؟ حالا اگر ليوان را بيرون بياويرد چه اتفاقي ميافتد؟ فكر ميكنيد دليلش چيست؟
علوم تجربی مجموعه ای از دانشهاست در مورد آنچه اطراف ما می گذرد .